dimecres, 16 de novembre del 2011

Impressions sobre la privatització d'AENA.

Ahir vaig assistir a una taula rodona organitzada per ATTAC Acordem sobre la privatització dels serveis públics aeris.

Ja havia assistit a una altra ponència sobre el tema, però el cert és que em va tornar a sorprendre. Quin és el problema de la privatització d'AENA? N'hi ha més d'un. El primer és la precarització laboral dels treballadors. Però està clar que hi ha qui continua pensant que s'ho mereixen perquè cobren més... No hi estic d'acord, però no hi entraré. Ara.

El problema més greu que ens suposarà a tots la privatizació dels serveis aeris és la manca de seguretat. Com és de suposar, volar implica un risc. Hi ha tota una maquinària al darrera, un equip de professionals altament qualificats, i uns equips de seguretat per si res falla.

Què implica la privatització? Per començar, que els enginyers aeronàutics asseguren que el procés de disseny i fabricació dels avions, ja no és el que era: hi ha menys control. En segon lloc, que un pilot que fa 3, 4 o 5 vols en un torn acaba fent un torn d'11 hores. Jo no sé a vosaltres, a mi em sembla una barbaritat. Un pilot cansat és un pilot perillós. En tercer lloc, No cal dir que amb les condicions laborals dels controladors aeris (deixant de banda el sou) no estan en la seva millor situació. Ja he sentit a masses dir que han patit ensurts que abans no tenien. Falten controladors aeris, però enlloc de formar-ne de nous, s'expremen els que hi ha. Si es posen pitjors condicions laborals a aquells que ens han de garantir la seguretat... fa angúnia.

Però sempre podrem pensar que si tenim un accident a l'aeroport, un mal aterratge, els bombers vindran a socòrrer-nos... Doncs, potser sí o potser no. I no ho faran per manca de ganes. Resulta que amb la privatització dels bombers i perquè deixen de ser agents públics no tenen la obligació de socórrer ni el deure del sacrifici... Això vol dir que ja no fan de bombers... sinó d'agents privats tipus Prosegur vestits de bombers! Les ganes les tenen, d'actuar, el sou és ridícul, però ells se senten bombers. No cal dir que és una professió de vocació. Però la cosa va més enllà. Tenen poc temps per a decidir, però si decideixen malament, per exemple, si per apagar un incendi a un avió fan malbé una part de l'aparell, l'aerolínia els pot denunciar i demanar que responguin personalment als jutjats pel cost de l'aparell amb els seus béns presents i futurs... Se t'han de treure les ganes de fer de bomber sense ser-ho.




El cas d'aquesta privatització no és més que una altra presa de pèl. I la mostra, de com ens el deixem prendre. I deu haver anat molt bé perquè ha exportat el sistema per privatitzar els controladors a Argentina. No sé si hauran cobrat per la patent.

Va ser una taula rodona amb uns ponents genials. Clars i impactants. Tots i cadascun. Espero que es puguin repetir experiències d'aquest estil i que a poc a poc la societat es conscienciï d'aquest problema. Al cap i a la fi és el nostre problema, doncs som els passatgers potencials i qui ha pagat fins ara per les instal·lacions i béns que ara es volen acabar de vendre.

Cal que tots comencem a enfocar bé contra què cal lluitar, deixem de barallar-nos amb qui tenim al costat per les engrunes. Centrem-nos en la lluita conjunta: volem el pa sencer! 


3 comentaris:

  1. Un vuelo India-Birmingham se queda sin combustible y obliga a los pasajeros a pagar el repostaje

    La Vanguarida, 18/11/11

    http://www.lavanguardia.com/vida/20111117/54238237923/vuelo-india-birmingham-gasolina-colecta-pasajeros.html

    ResponElimina
  2. Entrevista a una controladora sobre la intenció de certs càrrecs públics perquè els obrin aeroports tancats per volar per fer un míting:

    http://www.controladoresaereos.org/wp-content/uploads/ant%C3%B3nabcpuntoradio.mp3

    ResponElimina
  3. Carta d'un controlador aeria argentí.


    http://controladoresareosyotrashierbas.blogspot.com/2011/11/carta-de-un-controlador-argentino.html?spref=tw

    ResponElimina