dimecres, 18 de juliol del 2012

New Kids on the Block.


Ja podem dir que estem "rescatats" i "intervinguts".



Avui m'he escrit amb un company de l'Auditoria Grega, ell m'ha regalat aquest títol per a l'entrada al bloc. Som els New Kids on the Block, els nous intervinguts d'Europa.

Però tenim una democràcia tan minsa (això és una obvietat, ho sé) que ni tan sols n'estem informats, per això i sense voler ser massa tècnica us vull sintetizar alguns dels punts importants del MoU, el Memoràndum del Rescat (perdó, Mariano, de l'ajuda a la banca) que se signa el 20 de juliol.

- Passem a estar controlats oficialment per la la Unió Europea, el BCE i l'FMI, és a dir, la Troika.

- Tota l'ajuda va directament a la banca, però l'assumim com a deute, i per tant ens exigeixen que controlem el dèficit i fem reformes estructurals per tal d'equilibrar els "balanços macroeconòmics", per tant durant aquest estiu sentirem a parlar, suposo del que ens recomana la Troika i que és: reforma laboral (un altre cop), flexibilitat laboral (més), regulació de taxes i facilitats per a crear negocis nous (on no comprarà ni Déu tret que sigui una multinacional (más de los mismos) i rebenti preus a costa de mà d'obra barata (aviat sentireu això com a propi).

-La banca estarà sotmesa a condicions més dures que abans i la conseqüència d'això serà que els bancs que podrien trampejar la crisi siguin forçats a reclarmar ajudes a l'estil Bankia o Catalunya Caixa. Sembla que la intenció de fons és que els acabin abosbint bancs estrangers un cop estiguin sanejats. 

- Es crea el famós "Banco Malo". Que vol dir que un banc compra toooota la merda dels bancs (pisos sobrevalorats, sobretot) i les pèrdues les assumim tots perquè és públic.

- Els que tingueu preferents, que sapigueu que sereu els primers de pillar perquè són les primeres pèrdues que assumiran els bancs... D'això n'hi ha qui en diu Corralito. Si no heu denunciat ja... espavileu. O no... perquè avui el De Guindos ja ha dit que de tot això, res! http://www.expansion.com/2012/07/18/empresas/banca/1342598199.html

- Si us sembla que la llum i el gas han pujat, a la Troika li sembla que han de pujar més.

Ara hem tingut unes quantes retallades (BOE), el memoràndum en demana més per finals de juliol, i cada trimestre, l'FMI i els seus coleguilles controlaran com ho portem (que ho portarem fatal, perquè això mai farà "créixer l'economia" i tindrem més dèficit perquè paguem més interessos del deute) i això implicarà un nou paquet de retallades. El País avança 20 mesures més que encara no s'han aplicat i arribaran en breu: Las 20 reformas que están por llegar.


Amb totes les ajudes que explica el MoU se suposa que es vol recuperar la capacitat finacera d'Espanya, no és cert. No som els primers. Ha passat a molts països del Sud i a molts de la perifèria Europea amb Grècia al capdavant. A tot arreu ha passat el mateix: privatització dels serveis que els allunya de la població més necessitada (que cada cop és més); revisió de la fiscalitat per afavorir a uns pocs en detriment de tota la resta. Anul·lació de drets laborals, socials i democràtics; empobriment de molts i enriquiment d'uns pocs; increment de l'atur; pèrdua de sobirania; dependència d'organismes financers privats i externs...

Només hi ha una solució: el repudi del deute. Ens "empobrirem" sí o sí; els bancs cauran sí o sí, però remuntaran, per ells no us preocupeu; el deute és impagable. Per tant, no va sent hora que prenem les regnes i decidim com volem decrèixer, què és prioritari i negar-nos a pagar el deute? No és millor que siguem nosaltres els que decidim sobre el nostre futur enlloc que ho faci la Troika?

No podem consentir que avanci aquest rescat i el memoràndum. Hem de parar-lo. El 15mpaRato ofereix una alternativa: que el dia 23 es liquidi Bankia i no ens calgui el rescat. I no ens ha de fer por perquè estem lliurant les nostres vides i les de generacions futures a una colla d'especuladors consentits egoistes i eternament adolescents.

--------------------------------------------------------------------------------------------------- ----------------------- 
>Més info: 

Comunicat de la PACD (Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute: "No devem! No paguem") sobre el Memoràndum: 


Info del 15mpaRato sobre com evitar el rescat a través de la intervenció de Bankia: http://15mparato.wordpress.com/a-toda-troika-le-llega-su-15m/

El memoràndum [en anglès]:

El govern no l'ha posat a disposició dels ciutadans, per a llegir-lo o recorres al govern holandès (Holanda publica els documents del rescat bancari espanyol que el govern oculta) o si vols llegir-lo traduït tires de blocs on algú s'ha dedicat a traduir-lo (loquemepasaporlaabeza o kaleidoskopiodegabalaui) o d'algun resum que en fa algun diari (Una reforma financera profunda. Les 32 exigències del rescat"> ) 

Tot plegat una vergonya. Ara, podeu recolzar la petició de Tuderechoasaber.es perquè el govern el faci públic: 










2 comentaris:

  1. Buf... Tot plegat és un desastre! Hi ha un munt de gent que no n'entén ni un borrall, i els que mirem d'entendre alguna cosa, ens n'acabem cansant, perquè enlloc posen gaires facilitats, tret de blocs com el teu, que, com no tenen res a perdre, s'expliquen de debò! En els temps que corren, l'economia hauria de ser una assignatura troncal de l'ESO, gairebé diria, però clar, els qui manen aleshores ho tindrien més fotut de colar les trampes: hi tenen a perdre, ni més ni menys, que el poder, i això de cap de manera!

    Molt esclaridora l'entrada, gràcies. Em faig membre del bloc!


    Víctor
    http://superviventcatala.blogspot.com

    ResponElimina
  2. El pensament crític ara mateix el fem nosaltres. No els mitjans de comunicació. Salut i ens llegim!

    ResponElimina