dissabte, 7 de juliol del 2012

#LaVictòriaÉsPossible Teresa Forcades. Per què no és ètic el capitalisme?



Les 3 raons que la Teresa Forcades ha donat avui a la 1a Universitat d'estiu de Vallirana.


En primer lloc, perquè ens menteix quan ens parla del "lliure mercat" quan en realitat ni ara ni mai ha estat lliure. Per exemple, es taxa que comprem pa o llet i no l'especulació financera. Això no passa sol, s'ha legislat. Ni que hi hagi lliure circulació de capital i no de persones. Això és feixisme social. Llibertat i solidaritat no poden anar desvinculades. Si no tens casa, treballes per quatre duros, si no hi ha solidaritat per cobrir les necessitats bàsiques, la gent no pot ser lliure.

En segon lloc, el capitalisme dóna per fet que la millor manera d'estimular les persones és l'incentiu econòmic. Què passa amb la curiositat intel·lectual o ajudar algú que estimes? L'antropologia que hi ha al darrera d'aquest sistema social i econòmic és la de l'egoisme i la cobdícia.

En tercer lloc, crea un marc en què és acceptat que per 10 hores de treball s'en tregui un profit de, per exemple, 1000 i només es pagui 1 a la treballadora. La conseqüència és la deslocalització. És injust, si bé és cert que la corrupció no està instituïda com a bona, l'explotació, sí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada