dilluns, 23 d’abril del 2012

"No em toqueu la carxofa!"



El dissabte 21 d'abril, En bicicleta, a peu o en tractor; proveïts de pancartes amb lemes com: 
"No em toqueu la carxofa", "Tomàquets sí; Eurovegas no!", "€Vegas, ni aquí ni enlloc", "No us jugueu la nostra terra" o "Adelson, you are a pig"; un miler i mig de persones vam participar en una marxa convocada per la plataforma Aturem Eurovegas. 

Des de Sant Joan Despí, vam sortir una vintena de persones de la cooperativa de consum, de les associacions de veïns, del 15M dels pobles del voltant o persones que no pertanyien a cap col·lectiu però volien manifestar-se contra el macrocasino Eurovegas.

Pel camí ens vam trobar amb d'altres grups i cap al final del trajecte vam coincidir amb la  bicicletada que venia de Gavà: vora un centenar de persones de totes les edats. Junts ens vam dirigir a l'esplanada al costat de les Basses de Can Dimoni, entre Viladecans i Sant Boi, on es van fer les accions centrals. Poc després va arribar la columna de Viladecans, formada per una marxa d'unes 300 persones a peu, i junts vam esperar la columna de BCN - El Prat que van arribar una mica més tard amb la tractorada, unes 500 bicis i uns centenars de persones a peu.

La marxa de Barcelona - El Prat, la més nombrosa, es va iniciar a l'Eixample de Barcelona, en direcció a Viladecans i estava formada per tractors del sector agrari de la zona del Baix Llobregat, afectats pel macro projecte i persones de diversos col·lectius, preocupades per la repercussió que tindrà tant a nivell ecològic com social. Un nombrós grup de bicicletes es va concentrar al punt de sortida de la marxa. Al mateix lloc també s'hi van trobar un grup de persones que agafarien el transport públic per arribar al mateix objectiu. La marxa va seguir la Gran Via fins a la ciutat de la Justícia on ens vam aturar uns minuts per a donar suport a les persones detingudes i encara enpresonades arran de la vaga general. Va creuar el riu Llobregat pel pont de la C31 i a l'alçada del Parc Agrari del Baix Llobregat es va trobar amb una vintena de tractors i d'altres bicicletes del Prat que s'esperaven per afegir-s'hi. Va creuar el Prat del Llobregat i va començar a creuar camps de conreu fins arribar a les Basses de Can Dimoni on ens esperaven els participants a la resta de les marxes.

Com a acte simbòlic de protesta contra la construcció de l'Eurovegas, que podria afectar als municipis d'El Prat, Gavà, Viladecans i Sant Boi, i que la Generalitat ha ampliat fins a Cornellà, ampliant-lo a terrenys que corresponen a la reserva natural del Baix Llobregat, un tractor va escriure a terra el lema nom de la plataforma: "Aturem Eurovegas".

A més a més s'hi va fer una plantada i un dinar popular on es van oferir carxofes i vi de la terra a més de tallers per als més petits i un concert a l'aire lliure. Durant els parlaments es va destacar la importància del Parc Agrari del Baix Llobregat com a suministrador d'aliments a la capital, la importància de l'aqüífer subterrani i l'emoció dels pagesos que sempre s'han sentit sols defensant la terra en veure la ciutadania donant-los suport. S'ha insistit en el rebuig al projecte allà o a qualsevol altra banda ja que és un model de societat amb el que no s'hi està d'acord i que tira per terra la feina de les darreres dècades.


Miquel, Paqui i Sònia






1 comentari: